لامپ رشد گیاه چیست؟
نور رشد یک نور الکتریکی است که به رشد گیاهان کمک می کند. چراغ رشد گیاه برای تولید طیف نوری مشابه خورشید یا طیفی متناسب با نیاز گیاهان زیرکشت، طراحی شده است. شرایط محیط های خارجی (بیرون از منزل و گلخانه) با تغییر رنگ و دما و خروجی طیفی از نور رشد و همچنین شدت لامپ ها همسان سازی می گردد.
بسته به نوع گیاه در حال کشت، یکی از مراحل کشت (جوانه زنی، رویشی، مرحله گلدهی یا باردهی)، دوره نوری مورد نیاز گیاهان، طیف های خاص، اثر درخشندگی و دمای رنگ؛ مطلوب استفاده برای گیاهان خاص و دوره های زمانی است.
آندره فامینتسین گیاه شناس روسی اولین کسی بود که از نور مصنوعی برای رشد گیاهان و تحقیقات خود استفاده نمود. (۱۸۶۸)
چراغ های رشد برای باغداری، باغبانی در فضای داخلی، تکثیر گیاهان و تولید مواد غذایی از جمله هیدروپونیک داخلی یا کشت آب (به معنای رشد گیاهان در محلول های کشت مایع به جای خاک) و گیاهان آبزی استفاده می شود. اگرچه بیشتر چراغ های رشد در سطح صنعتی استفاده می شوند، اما در منازل نیز می توان از آنها استفاده نمود.مطابق قانون مربع معکوس، شدت تابش نور از یک منبع نقطه ای (در این مورد یک لامپ) که به یک سطح می رسد با مربع فاصله سطح از منبع نسبت عکس دارد، به عبارتی اگر جسمی دوبرابر فاصله داشته باشد فقط یک چهارم نور را دریافت می کند که این یک مانع جدی برای پرورش دهندگان محیط های داخلی است تا با بکارگیری شیوه و تکنیک های بسیاری بتوانند استفاده موثر با کارایی حداکثری از نور را داشته باشند.
از این رو اغلب در لامپ ها از بازتابنده استفاده می شود تا بازده نور را به حداکثر برسانند. با نزدیک کردن گیاهان و چراغ ها بهم امکان برخورداری از نور برابر فراهم شده و تمام نور ساطع شده از چراغ بیشتر روی گیاهان می تابد تا اطراف آن. انواع زیادی از لامپ ها را می توان در زمره لامپ رشد گیاه به حساب آورد، مانند: چراغ های رشته ای، چراغ های فلورسنت، لامپ های تخلیه گازی (HID) و دیودهای ساطع کننده نور (LED)
امروزه پرکاربردترین چراغ ها و سیستم های روشنایی برای گیاهان که افراد حرفه ای در این زمینه از آن بهره می برند نوع HID و فلورسنت می باشند. پرورش دهندگان و تولیدکنندگان گل و سبزیجات داخل سالن معمولا از چراغ های سدیم فشار بالا (HPS/SON) و متال هالید (MH) استفاده می کنند، اما فلورسنت و ال ای دی رشد گیاه به دلیل کارایی و صرفه اقتصادی (لامپ رشد ارزان به نسبت طول عمر آن) جایگزین متال هالیدها شده اند.
چراغ های متال هالید به دلیل تولید بیشتر اشعه ماورا بنفش و آبی؛ به طور منظم برای مرحله رویشی رشد گیاه مورد استفاده قرار می گیرند. با معرفی روشنایی متال هالید سرامیکی و روشنایی متال هالید با طیف کامل، آنها به طور فزاینده ای به عنوان منبع انحصاری نور برای مراحل رشد رویشی و تولیدمثلی مورد استفاده قرار می گیرند. نور طیف آبی ممکن است پاسخ رویشی بیشتری را در گیاهان ایجاد نماید.
چراغ های سدیم فشار قوی به عنوان یک منبع واحد از نور در تمام مراحل رویشی و تولید مثل گیاهان استفاده می شوند. همچنین ممکن است از آنها به عنوان اصلاحیه ای برای روشنایی تمام طیف در مرحله تولید مثل استفاده گردد. نور طیف قرمز ممکن است باعث واکنش بیشتر گل در گیاهان شود. اگر برای مرحله رویشی از این نوع سیستم های روشنایی استفاده گردد گیاهان کمی زودتر رشد خواهند کرد.
در سال های اخیر فناوری ال ای دی در بازار نور مصنوعی گیاهان نیز وارد شد. با طراحی نور رشد داخل سالن با استفاده از دیودها، می توان طول موج های خاصی از نور را تولید کرد. ناسا نیز چراغ LED رشد گیاه را به دلیل کارایی بالایشان در رشد مواد غذایی در فضا، آزمایش کرده است. یافته های حاکی از آن است که گیاهان تحت تاثیر نور قسمت های قرمز، سبز و آبی طیف نور مرئی قرار می گیرند.